Skip to main content

Wel zin, geen moed om te beginnen met de renovatie!

 Geen zin in een nieuwe badkamer? Wel zin in een nieuwe hoor, begrijp me goed Gevalletje uitstellen was dat, door mij. Heerlijk om dagelijks voor anderen vakmatig mooie ontwerpen te maken, in de bouw te staan.  Dat vind ik zelfs het leukste van mijn werk, tussen de bouwvakkers in het stof en bergen troep te staan, dat de creaties starten! alleen hier zag ik thuis tegenop. Haha, denk omdat ik weet hoe anders verbouwingen lopen in bestaande huizen! De kleinste dingen kunnen voor totaal onverwachte wendingen zorgen! Dus hup drie weken vrij gepland in de agenda qua afspraken op locatie, werk genoeg nog voor online en lopende adviezen.

Badkamer bestaand: 5 m2, in de dakkapel, met 3 grote ramen en 2.10 meter hoog.  Twee meter tien, dat is je hand opsteken en het plafond raken!!! Vast een foutje uit de bouw destijds van de bouwer. 

Ontwerpen bij de ontwerper thuis. Oef, dat legt wat druk, voor een ander kan ik in no time scannen en brainstormen.  Er zijn zoveel leuke ontwerpen die ik kan maken. een paar dingen:  Bestaande bouw maakt dat er al bepaalde plekken vast staan. De lage ruimte vraagt om oplossingen die het niet nog kleiner doen lijken. De ruimte moet zo basic worden dat het ooit mochten we ooit iets bedenken qua verkoop ook een groter publiek aanspreekt. Dat is niet het plan, ondanks dat we daar wel eens over dromen. Tegelijkertijd zijn we nu heel gelukkig zoals we hier wonen! Dus kiezen maar.

Basis lijst van eisen: Licht, gevoel van ruimte hebben, rustig, een wastafel met twee plekken, douche en een toilet.

Marcel wilde een stortdouche, daar hadden we vorig jaar met de nieuwe ketel al rekening mee gehouden. Mijn wens was een dubbele wastafel. Dat was het eigenlijk… oh ja, hij wilde vloerverwarming en ik een verwarmde spiegel!

Ontwerp gemaakt, dit keer op tijd. In februari had ik de installateur en bouwer al eens afgezegd, twijfel over het ontwerp en ik zag er echt tegenop! Nieuwe poging, moodbord gemaakt, half juli materialen gekozen in een showroom met een badkamerspecialist. Vooraf was ik al geweest, georienteerd, een lijstje gemaakt en mijn moodboard mee met materiaalkeuze en sfeer zodat ik me niet ter plekke door alle andere moois liet beïnvloeden. Valkuil nr 1 getackeld.

 De optimist in mij zei binnen drie weken moet dat gemakkelijk lukken…Dat was 10 augustus.. op de 11e werd het sanitair afgekoppeld… en toen bleken de aannemers elders een spoedklus te hebben en waren we een week verder. Hernieuwde start, slopen ging voorspoedig. Boren in de vloer wat minder! Er zat nog een oude wc incl vloerleiding, die moest verlegd. Na 8 uurtjes feestelijk boren wat je dwars door alles heen hoorde was de hele de vloer flink wat centimeter lager.

Alles gesloopt, er stond een container op de oprit voor het bouwafval. Verrassend veel uit zo’n klein hokkie! Meteen de bolcatapla’s gesnoeid toen de grote containerarm het ding op zijn plek moest zetten, achterop de oprit.  Anders pasten onze auto’s niet meer op de oprit. Naja, even drie weekjes behelpen.

Met platen werden de muren vlak gemaakt, gelijmd en geschroefd voor stabiliteit, de vloer werd geegaliseerd en toen kon het leukere werk beginnen. 

Dit schrijf ik heel snel, in het echt waren er wat hobbels waardoor het heel lang duurde.  Maar ach, net als met bevallen, op het moment hel en als het af is denk je: viel best mee! Je hebt allen wat extra geduld nodig, mijn werkagenda was weer vol, dus het waren bikkelweken.

Douchen

Alarm… want wie waren die vier Daltons die op het voetbalveld rondliepen… We hadden toestemming om daar te douchen, alleen de eerste keer vergeten dat door te geven aan de man die toezicht hield op het veld. Vanaf toen was dat ook weer geregeld. Leuk detail, ook de doucheruimtes daar heb ik destijds in opdracht van de gemeente voorzien van een nieuw tegelontwerp.

En toen werd er gestuct, de vloer was geegaliseerd, de vloerdrain in de douche zat erin, niet tegen de muur wat ik het mooist vond. Om allerlei lastige zaken qua onderhoud en lekkage te voorkomen hebben we het advies van de aannemer en installateur gevolgd. Dat zijn dan concessies die ik met tegenzin doe.  En kwamen eindelijk de tegels erin. In de douche en op de grond dezelfde grote tegels. Zo min mogelijk voegen en ook hier geen stucwerk in de badruimte omdat ik het simpelweg niet aandurfde met de houten dakkapel en we absoluut een lekvrij en onderhoudsarm resultaat wilden. De tegel is de grijze Mold Grit van Vtwonen in 90 x 90 cm. Zo hebben aan de zijwanden in de douche alleen twee horizontale naden waardoor het toch mooi rustig oogt.

Het leggen: met een levelling systeem, met clips en keggen zorg je er dan voor dat tegels waterpas geregeld worden. Dus geen uitstekende hoeken zoals je met paskruisjes altijd hebt. Superstrak ziet het er nu uit!

Voor de drain koos ik een mooie stalen Tece drain, met apart uitneembare haarzeefjes, om verstoppingen te voorkomen, wat zeker handig blijft in de praktijk! Bewust zeg ik ik, met een man die het allemaal goed vind wat ik kies is dat toch wel heel fijn. Behalve het moment dat hij zei dat hij ook wel graag een zwarte badkamer wilde toen alles al besteld was!!! Helaas , jij hebt je stortdouche, vriend!

Met een man met twee bedrijven , twee jongens op de middelbare en veel lieve vrienden en familie is het hier altijd een gezellige boel, al is dat nu in kleiner comité. `De gezelligheid en drukte van onze vier levens blijven. En jullie poezevriendin had twee poezezussen en daar kwam ook nog na juni drie kittens nu lichting twee met vijf kittens bij, middenin de verbouwing. De poezezussen waren er druk mee. En ik ook!

Mijn studio stond vol dozen, de grote kittens renden daar rond en  de kittens lichting twee lagen met poezemama Lily naast Harley de labrador in een doosje in de woonkamer. Tikkie chaos dus! Op de foto Fred van 9 weken en kleine Tommy van een dag oud! En de laatste woont gezellig bij ons, Fred woont bij mijn vriendin om de hoek, hoe leuk is dat! NU kon alle werk via de voordeur, daar hadden we de mooie nieuwe vloer ende trap volledig afgeplakt met stucloper. In stemmig zwart, dat wel!

De wanden buiten de douche zijn allemaal voorzien van een coating. Dit heb ik zelf aangebracht en volgt volgende week een blog over hoe je dat in zijn werk gaat. Nu lijkt het heel rustig en creeer je een ruimtelijk effect.

Allerlei ideeën zijn de revue gepasseerd: stoere stenen wand, oude gemetselde wand, tegeltjes op het onderste stuk van de verspringende muur… en toch werd het wit. Alle gekke dingen kunnen later nog ooit. Nu wilde ik het ruime gevoel houden. De wastafel staat tegen de wand en heb je achter je grote ramen. Er komen nog jaloezieën. Bedoeling waren zwarte shutters. Doordat de wc net iets te ver tegen de gevel geplaatst is kon dat niet meer, dan konden we niet meer bij de knop op het verlaagde spoelbak. Wist je dat dat er was ?  Handig als tip mocht je ooit op deze manier een toilet onder een schuine wand o.i.d. willen plaatsen.

Helemaal vergeten dat we ook nieuwe ramen hier besteld hadden voor de vier ramen, de trap en de badkamer. De schilder bestelde een steiger en zo gingen de mannen aan de slag. Ook dat was nog een klus hele oude ramen uit 1979, nu vervangen voor goed isolerend glas! Weer ribje uit het lijf.  Martijn, de schilder, lakte alle houtwerk mooi matzwart, plakte nieuwe roedes. Aan de buitenkant timmerde de aannemer potdekselwerk net als het huis op het ene raam in de dakkapel waar nu binnen de douche is.

Tussendoor kwam ook nog de handgemaakte eiken deur met glazen panelen. Supermooi, massief eiken en strak! Zwartgespoten en klaar voor de mooie Piet Boon handgreep erop. Alleen, verkeerd gemeten, mijn fout, dus mocht je nog voor een belachelijke lage prijs een achterdeur nodig hebben, die heb ik voor je…mail me even, de maat is 200 cm x 100 cm en 40 mm dik.

Eerste foto’s resultaat

En toen was het zover dat we konden douchen. We missen nog haakjes, raambekleding en assessoires, volgende keer meer! Alleen in de douche hangen twee handige plankjes in zwart metaal van Allibert, de serie Loft game. Daarvan heb ik ook toiletartikelen gekocht. met een plankje voor je telefoon op de rolhouder;-)

In de douche heb ik naast de wastafel de hele ruimte 20 cm laten verkleinen zodat we een verhoging hebben voor spullen en er geen kast extra in hoeft.

Het meubel is een prachtige witte composiet met twee eikenkleurige kast eronder. Waarvan nog nieuwe lades komen, dan deel ik die ook even!

En hoe fijn dat we nu beide twee roestvrij stalen kranen hebben zodat we gezellig samen voor de spiegel kunnen!

Volgend weekend meer over het coaten, hoe je dat zelf doet en mocht je vragen hebben, stel ze hieronder, dan probeer ik die ook te beantwoorden, goed?

Benieuwd wat je er van vindt!

Join the discussion 25 Comments

 • Wat een mooie badkamer! Mag ik vragen waar je de douchedeur met zijpaneel vandaan hebt? Wij twijfelen nog tussen open of toch met deur…deze deur is wel heel mooi!

  Dank voor je reactie,

  Helma

  • Wendy schreef:

   Hallo Helma, deze is van Sealskin, model Soho.

  • Tiny schreef:

   Hoi Wendy,
   Wat een prachtige badkamer! Zoals alles bij jou👍 Ik geniet van al je verhalen en het poezenspul😻
   Ik zit ook in de voorfase om mijn badkamer te ‘renoveren’ dus lees met interesse jouw ervaringen. Die wastafel…. prachtig! Mag ik vragen welk merk dat is?
   Grtjs Tiny

   • Wendy schreef:

    Dank je wel, geen idee. het is een composiet met een meubel eronder. Ik heb het gekocht bij een badkamer speciaalzaak.

 • Astrid schreef:

  Ziet er nu al schitterend uit en is het nog niet af. Het lange wachten zeker waard

 • Perona schreef:

  Hoi hoi, heb jij geborsteld nikkel kranen of wat anders? Echt super mooi geworden!

 • Anita schreef:

  Wow! Wat is het mooi geworden Wendy!

 • Sanne schreef:

  Super mooi, vooral de rust daar hou ik van. 😍

 • Baukje schreef:

  Wendy! Wat een prachtige badkamer heb je er van gemaakt! Echt wow! En compleet anders . Zo leuk om te zien. Hij oogt zoveel groter. Geniet ervan! Topper xbauk

 • Wendy schreef:

  Supermooi hoor! Mag ik vragen waarom je keuze juist niet op zwarte kranen is gevallen? Je ziet t nu overal, supermooi maar ik twijfel er zelf over ivm vlekken en minder tijdloos. Daarentegen vind ik die zwarte deuren fantastisch, maar zie je weinig de combi van zwart en rvs. Ben benieuwd hoe je die keuze gemaakt hebt.

 • Monique schreef:

  Hoi Wendy, wat ziet jullie badkamer er prachtig uit. In je blog vertel je dat je met je gemaakte moodbord naar de badkamerzaak gaat. Is dat een gouden tip? Ik kan inderdaad heel erg in de war raken van al het aanbod en daardoor het overzicht kwijtraken. Zorg je er op die manier ook voor dat je niet steeds van gedachten veranderd, want ook daar heb ik nogal last van.

  • Wendy schreef:

   Hallo Monique, voor mijn opdrachtgevers maak ik dat inderdaad, met toelichting. Zodat je achtergrond en basis hebt om inderdaad beter te kunnen vertellen wat je wensen zijn. Dat blijkt in praktijk een goede leidraad om je aan het gemaakte ontwerp te houden.

 • Monique schreef:

  Hoi Wendy,
  Echt prachtig ik heb een vraag, weet jij of je ook over bestaande tegels kan stucen en dan de coating erover?

  Gr Monique

  • Wendy schreef:

   hai Monique, ja dat kan zeker! je kan zelfs over de tegels heem de coating toepassen, alleen blijf je dan het patroon en de voegen zien.
   groeten Wendy

Leave a Reply