Skip to main content

Tuinontwerpen, hoe ik ooit begon.

 

Het allerleukste van “op mezelf wonen” vond ik vanaf het begin lekker experimenteren met planten en zitjes buiten.

In mijn eerste huurhuis met tuin,een jaren dertig woning oefende ik met ridderspoor en er was al bruidsluier. Dat vond ik zo gaaf de eerste tijd, omdat het zo snel groeit!

Totdat het kreng meters per zomer bleek te groeien, zelfs het schuurtje ín en ik bleef knippen was dat een korte liefde! Wel een prachtbloeier met witte sluier aan bloemen van juli tot oktober.

Die kwam dus niet bij ons huidige huis! Een mooi alternatief wat er dit jaar komt is de toscaanse jasmijn, een wintergroen klimmer met witte bloemetjes!

De tuin van het huis waar we nu wonen zag er bij de koop 19 jaar geleden heel anders uit. Er woonde een oudere dame, over het interieur in een ander blog, de garage werd niet gebruikt, in de voortuin stond een hekje en zo’n platte enorme conifeer-struik. Nog meer lelijks: aan weerszijden van de tuin grote coniferen. Heul grote coniferen aan één kant zelfs. Het gras was een groot misveld door de grote eiken in de achtertuin. Een hele leuke klus dus om te doen, wel een meerjarenplan. En dus startten we eerst met bestrating.

Ik neem jullie even mee in de aanpak van mijn tuinontwerp:

Elk jaar deden we een stukje, spaarden, dan weer door. We bedachten dingen, sommige werkten, andere niet. Van je fouten leer je het beste. Een ervan was dat we niet meer twee dagen in de tuin wilden om die weer toonbaar te maken als we in de zomer terug kwamen van de vakantie. Dus minder borders met verschillende soorten, meer split met grote losse potten en grassen die juist in augustus en tot ver in het najaar mooi zijn. De andere was dat we altijd wilden buitenzitten, ook met regen.

Terrasbestrating kiezen

Als eerste toen de eerste bouw in 2000 klaar was kwam er een terras geplakt tegen de nieuwe achterpui. 5 x 4 meter, tegel van 30 x 30.

Tip: Bestel niet uit een folder, ook niet als het snel moet! Tegels moet je zien en voelen! In plaats van stoer antraciet bleken ze saai grijs en bij levering stonden drie stratenmaakmeneren klaar om die en de waaltjes rondom te leggen, dus zeg dan maar ‘es: Die hoef ik niet! Ook bleken ze stroef en plakte in no-time groenaanslag eraan en ben ik een expert in hogedruk-spuiten geworden! Maar goed, het lag erin en ik heb er toch 13 jaar tegenaan moeten kijken, want daarna volgden nog tig huisprojecten. Kies dus meteen goed.

De oprit en rest bestrating kiezen

Met een zwager met een stratenmakersbedrijf had ik zo’n geluk, want ik wilde geen standaard fabriekssteen ( mijn bedrijf heet niet voor niets studio Zinnig;-))Mooist was dat het leek of het er altijd al lag. Gelukt, bij een grote boer in de Pieterse polder kwamen karrevrachten uit de landweg, waar hij nieuwe in mocht straten. Die boer was blij dat ie van ‘die olde bende’ afwas. Deze samen met waaltjes voor bij de achterdeur en een paadje naar de voordeur erin gelegd. Eindelijk die spuuglelijke grindtegels van 6(!) cm dik eruit. Geld weer op. Tip:

Spaar voor gebakken stenen, deze zijn kleurecht, google maar eens voor het verschil. De foto met de oprit voor en na laat zien hoe het er nu ( rechts) uitziet.

Tuinontwerp 10-stappenplan

  1. Zoek voorbeelden: in tijdschriften ( maak screenshots en een mapje op je telefoon/tablet) en online als op Instagram en op Pinterest op tuinborden. wat vind je mooi, wat past bij je huis. Bezoek tuinen, google op open tuinen in je regio, bezoek eens voorbeeldtuinen, kijk in welke maand wat bloeit. Wil je bv een grassentuin, ga dan eens naar de Jacobstuin in Friesland. Op facebook heeft
  2. Nog belangrijker, wat past bij jou: wanneer zit je buiten, hou je van onderhoud  en veranderen of wil je alleen neerploffen en genieten?
  3. Maak je programma van eisen. Splits het in wat eerst gedaan moet worden en wat je later kan aanschaffen.
  4. Maak een schetsje met grove plaatsen wat waar komt: je zitplek, speelplek, overkapping, bestrating, groen.  En daarna een aparte lijst voor de styling. Ga die vast shoppen. Koop e.e.a wel zo dat het nog binnen ruiltermijn valt, mocht het klaar zijn en te groot of te klein, dan heb je nog een ruilmogelijkheid. Wil je s’morgens én s’avonds in de zon, maak dan twee plekken als dat kan. Voor mij is de tuin en de overkapping een extra woonruimte. Hier zitten we van april tot oktober. Heerlijk vind ik het om buiten te stylen, ook met de spullen uit huis. Dan mag dat dus best veel aandacht, toch?
  5. Kan je niet alles zelf, vraag dan vrienden door wie zij het hebben laten doen, vraag ook minstens twee offertes aan, zorg dat je wel precies hetzelfde vergelijkt.
  6. Budget bepalen. Bestrating is een kostenpost, laat meteen ook grondkabels leggen voor verlichting. Je hoeft dan nog niet meteen verlichting te kopen, maar dan is het nog een kwestie van aansluiten.
  7. Beplanting kiezen: bij je tuinstijl hoort een bepaald soorten planten en bomen. De grond waarop je woont is ook bepalend, zand, grond, klei of zeeklimaat. Hou je van borders waar steeds iets anders bloeit, juist van strak, wil je groenblijvend in de winter? Maak ook hiervoor een lijstje, mét afbeeldingen en vraag een kweker in de buurt om je te helpen. Er zijn bij planten nl. twee dingen waar je op moet letten. De geslachtsnaam en de soortaanduiding. b.v Pennisetum  is een geslacht uit de grassenfamilie.  De toevoeging  “hameln”is de soortaanduiding. In de volgende blogs vertel ik je meer over beplanting, hoe je budget en onderhoud allemaal onder controle houdt en toch jouw sfeer krijgt.
  8. Voorbereiding uitvoer. Planning maken.
  9. Uitvoering. Tip: vertroetel de mensen die je komen helpen! Wat lekkers bij de koffie, vaak vinden ze iets wat je gekookt hebt lekkerder dan de twintigste keer patat. Maak b.v de avond ervoor een grote pan nasi met sate, macaroni, ovenschotel, of iets wat je de dag zelf alleen warm hoeft te maken en wat je bij wijze van spreken met bord op schoot zo kunt opeten als je met veel bent. Roep dus niet alleen goed bedoeld, jullie kunnen komen op de housewarming! Zij doen het dagelijks, dus dat schiet er toch vaak bij in. Het moet nu eenmaal eerst rommel worden voor het mooi wordt, maak daar dus ook een feestje van.
  10. Inrichten en genieten. Deze stap is de leukste. Is het klaar, geniet er dan eerst eens van! Succes!

 

Het volgende blog gaat o.a.over de overkapping! Hou mijn facebookpagina in de gaten!

Join the discussion 18 Comments

  • Monique (huisindebocht) schreef:

    Leuk geschreven. Handige tips. We moeten nog met de tuin ad gang .

    • Wendy schreef:

      Leuk om te doen, succes! Er komt een reeks tuinblogs, moest het gewoon even weer oppakken. Over beplanting, volgende week over de overkapping, gastbuitenkijkers, er komt van alles!
      groetjes Wendy

  • Ingrid schreef:

    Leuke blog weer Wendy en heeell herkenbaar. We hebben maar geen grote tuin. Maar veranda moest erin. Hier gelukkig niet op bespaard dus met echte eiken gebinten en ouderwetse dakpannen erop (regent wel in af en toe, maar het staat mooi haha).
    Ik had ook het geluk dat ik bij gemeente werk en 2O jaar geleden gingen ze oude weg asfalteren en moesten ze van de oude waaltjes af. Vrachtwagen vol gedumpt bij ons😜. Nu inmiddels ook gemixt met 60×60 tegels.
    En punt 9 belangrijkste punt. Werd bij ons thuis met de paplepel bijgebracht. Wees goed voor de mensen die je helpen, dan komen ze graag bij je terug was het motto 💪🏼 .
    Voortuin en oprit moet binnenkort er aan geloven, ga je tips zeker gebruiken. En de waaltjes in de oprit worden zeker hergebruikt. Lieve groet Ingrid

    • Wendy schreef:

      Hoi Ingrid, haha, herkenbaar, eiken gebinten is ook zo mooi! Geluksvogel met de waaltjes, dat is dan echt een cadeautje! groetjes Wendy

  • Yda Terpstra schreef:

    Wat heb je dat mooi overzichtelijk en duidelijk beschreven! Hele bruikbare tips van een ervaren ontwerpster, waar je zo mee aan de slag kan. En een compliment voor hoe het gelukt is, de tuin ziet er prachtig uit!

    • Wendy schreef:

      Leuk om te horen Yda, er staan nog een heel aantal tuinblogs te komen komende weken, ik hoop veel mensen te kunnen helpen, iedereen wil toch vaak wel “iets” veranderen en dan is hulp volgens mij altijd welkom in de vorm van tips!

  • Dees schreef:

    Leuk om te lezen waar jullie tegen aan zijn gelopen met de tuin.
    Goede tips. Wij zijn stenen aan het verzamelen om een straatje aan te leggen. Is idd een hele uitgave. Gelukkig willen veel mensen er ook vanaf dus lang leve MP.
    Ik vind je tuin echt een voorbeeld zoals ik het ook zou willen.

    • Wendy schreef:

      Leuk te horen. Geduld, dan komt het echt vanzelf goed, ik snap je, ben ook vaak ongeduldig, meestal blijken de haast-ankopen achteraf dan toch niet de beste… Succes voor jullie! groeten, Wendy

  • Tineke Weevers schreef:

    Uit m’n hart gegrepen! Heel fijn om te lezen!
    Liefs Tineke @trijntje1952

    • Wendy schreef:

      Leuk Tineke, mama van de snowqueen ( doe haar de groetjes van me) er komen meer verhalen aan, wordt toch tuintijd, dan krijgt iedereen de kriebels:-)lieve groet, Wendy

  • Hannah schreef:

    Wen, weer zó fijn, makkelijk én helder omschreven !
    Ik krijg einde van dit jaar een andere woning, maar heb nu al veel aan je tips! Ik ga er mee aan de slag ( ook al is het over een jaar pas van toepassing ) liefs!

    • Wendy schreef:

      Wat superfijn voor je! Lekker plannen maken, er komt een hele serie tuinblogs aan de komende tijd! x Wendy

  • Els Rsns schreef:

    Prachtig gedaan!

  • Jellina schreef:

    Hi Wendy

    Met veel plezier je blog gelezen!
    Wij willen deze zomer verder met de tuin, ik haal hier veel uit! Dankjewel voor alle tips 🙂

    Liefs Jellina

  • Erna Smits schreef:

    Hoi Wendy, net je blog gelezen leuk om al jullie in’s en out’s te lezen. Er komt heel wat bij kijken zo’n tuin. Die van jullie is echt een plaatje. En idd soms kom je er pas achter dat sommige planten echt lastig zijn om er weer uit te krijgen. Zoals bamboe. Wij willen tuin veranderen nu we geen kleine kinderen meer thuis hebben wonen en ik will graag een overkapping, maar waar?
    Dankjewel voor je tips. Groetjes Erna

  • Erna Smits schreef:

    Hoi Wendy,
    Net met veel plezier je blog gelezen, en die tips zo handig. Idd soms kom je pas achter bepaalde zaken als je ze geprobeerd hebt, hadden wij met de bamboe. Wij willen onze tuin weer beetje veranderen (hoeft niet meer kidsproof) zou nu graag overkapping willen maar waar?
    Jullie tuin is echt een plaatje met al die verschillende hoekjes.
    Groetjes Erna

Leave a Reply