Skip to main content

Bijna dagelijks krijg ik de vraag wat we voor verf gebruiken voor het zwart aan het huis en de schuttingen. De planken aan het huis hebben in de fabriek al twee lagen watergedragen coating erop gespoten gekregen. Het merk ervan is verf voor de industrie.

3 Verftips

————–

1.Borstel loszittend vuil en eventuele oude verf weg. Schuur op en ontvet.

2. Keuze gemaakt? Bestel rustig wat teveel, dat kan je later gebruiken om bij te werken of om ad hoc weer aan de slag te gaan. De kleur blijft immers dezelfde.

3. Schilder in het voor en najaar tussen ongeveer 10 en vier uur, dan heb je geen last van het vocht buiten. en check even of het droog blijft!

Welke soort beits op hout en schuttingen:

Voor alle verf binnen en buiten, met uitzondering van de buitenkozijnen, gebruiken we watergedragen verf.

Voordelen: Milieuvriendelijke, fouten zoals gelekte vlekjes gemakkelijk schoon te maken, sneldrogend, gemakkelijk te verwerken, verkleurt niet.

Houdt er rekening mee dat je met spuiten meer verf verbruikt dan met aanbrengen met een kwast

Switchen van terpentinebasis verf naar watergedragen variant? Mits de verf ouder is dan een half jaar tot een jaar kan dit. Eenmalig!

Stel je voor dat er als verf op zit, dan is voorbehandelen de eerste stap, ontvetten, ik gebruik altijd St. Marc, goed opschuren en dan de watergedragen verf erover.

 

Een aantal zwarte beitsen voor schuttingen:

Voor simpel werk op de steigerhouten meubels gebruik ik Tenco steigerbeits, dekkend antraciet. Deze is heel mooi mat. Is alleen iets grijzer dan de rest van  onze zwarte kleur. Zou je ook kunnen gebruiken voor schuttingen.  Kan je alleen dan niets vertellen over hoe dit zich houdt in de loop der jaren op verticale delen.  Wat ook verschilt per deel waar je het op zet, op welk soort hout, heeft het veel of weinig zon, etc. We hebben zelf in de tuin ook een aantal meters waar de verf steeds afbladdert en niet goed blijft zitten ondanks borstelen en opschuren. Dit kan  dus voorkomen.

Update: inmiddels hebben we hier een mooie kant en klaar haag voor gezet. Lees dat in een ander blog van mij.

 

De zwarte beits glimt altijd iets meer als het net aangebracht is, dat wordt al snel iets doffer, schrik niet als je dat ziet.

 

De kleur die ik buiten gebruik voor het houtwerk is zwart RAL9005.

In deze tijd is online bestellen een must. Als je nl. mijn schildervirus hebt is er altijd wel iets te sauzen. De kleur soft black 282 zwart op sommige plaatsen thuis gebruik ik ook, uit de LABcollectie van www. Vestingh.nl.

Ook bij de bouwmarkt vindt je zwarte tuinbeits.  Van Koopmans, Tenco of Ceta Bever. Kijk goed naar de stalen, sommige varianten glimmen wat meer. Probeer anders eerst een kleine verpakking op een stuk hout uit. Beter een dag verloren en een paar euro dan een glimmende schutting toch?

Vaak gevraagd: Is zwart somber of maakt het niet klein?

In de zomer vind ik het mooi als het groen afsteekt, als je de styling aanpast kan het juist heel knus zijn.  Ook als je veel bomen in de buurt hebt zoals wij is wit geen optie, daar zie je groenaanslag te snel op.  EN eerlijk, ik schilder al 25 jaar zwarte schuttingen en muren en die vervelen mij nooit!

Natuurlijk is wit of grijs of het Scandinavische grijsblauw ook een mooi alternatief.

Veel succes en ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt?

 

Vragen welkom!

Join the discussion 5 Comments

 • Rolf Koot schreef:

  Mijn huis is van geschilderd gewolmaniseerd hout. Wat is jou advies hierin? De ervaring is dat de verf ongeveer een jaar houd en dan door de zon los bladdert.
  Gr Rolf Koot

  Streetview Zuideinde 11a zevenhoven

  • Wendy schreef:

   Hallo, de planken van ons huis zijn in de fabriek al gespoten. Deze gevel is ook van gewolmaniseerd hout en is sindsdien één keer geschilderd en ziet er nog gitzwart uit zonder dat er iets afbladdert.
   Vandaar dat ik hier ook geen antwoord op heb, het hangt af van de verf. Misschien wat andere verven testen in overleg met jullie verfleverancier?
   Veel succes!

 • Mireille schreef:

  Leuke info! Hebben jullie de kleur soft black 282 van Vestingh ook welleens buiten op hout gebruikt? Wij gaan een tuinhuis beitsen en ben bang dat ik de kleur ral 9005 net iets te hard vind.

  Alvast bedankt voor jullie reactie!

 • Sandra Verhoeks schreef:

  Mag ik vragen waar de zwarte / grijze buiten bank van is ?

Leave a Reply