Skip to main content

Een groene plantenwand buiten binnen één dag?

Dat kan,  hieronder vertel ik hoe wij dat deden met de hagen van Mobilane.

Waar en hoe kan je deze groene wanden toepassen?

Voor een lelijke schutting, muur in je bestaande tuin of in je nieuwbouw tuin waar nog niets groen is. Zelfs op je balkon van je huurhuis waar je misschien ooit weer weggaat. Of voor een hoekje om de afvalcontainers te verbergen. Ook een slimme oplossing voor kantoor, horeca, je balkon, een schoolplein of andere openbare ruimtes.

Een groene muur.

In de border voor deze muur hadden we net allerlei nieuwe planten gezet. Onze schutting was niet meer de mooiste, verf bleef niet meer mooi zitten. De schutting eraf was geen optie. De buren hebben veel planten op hoogte en we hebben beide een hond. Gewone hagen plant je in het voorjaar of in het najaar, dat was dus ook geen optie.

Via internet ontdekte ik Mobilane, waar je onder andere terecht kunt voor kant-en-klare hagen

Onze wensen:

 • een wintergroene wand, kant & klaar
 • niet woekerend
 • weinig onderhoud
 • zelf gemakkelijk te plaatsen zonder machines
 • liefst rood meekleurend in de herfst ( mooi met onze grassen in de tuin )
 • duurzaam gekweekt
 • Snel klaar, we hebben altijd zoveel klussen in de tuin.
Tuinontwerp maken

Hierna heb ik een schets gemaakt. In het stuk tuin wat ik hiervoor gebruik staan alleen oudere meubels die we al hadden, gekregen of afvalmaterialen.

De schoolkar vonden de jongens in de bosjes achter school en mocht mee van de juf. Misschien ken je de kar nog wel van je blauwe schenen van vroeger, het is een onhandig en lomp ding. Maar wel ontzettend leuk als decoratie nu!

In de border staan grassen en zitten allerlei bollen en komen nog veel planten op, deze plek is in augustus tot medio oktober op z’n mooist!

Op schaal tekenen, dat doe ik altijd schaal 1:50 ( 1 meter is dan 2 cm ) en in tuinen vaak schaal 1:20 ( 1 meter is dan 5 cm ).

De indeling van de planten had ik al, die heb ik niet uitgewerkt. Bedoeling is dat er tussen de groene wand een grote verroeste plaat komt van afvalmateriaal van het staalbedrijf van een vriend.

Ook een kant & klaar haag?

Hoe pak je dit aan in stappen:

 1. Zet je wensen op een rij, maak een schets met maten. Overleg met je buren als ze de kosten ook willen splitsen.
 2. Kies het soort wat je wilt. Ze zijn allemaal onderhoudsvriendelijk. Er zijn negen soorten, een aantal soorten Hedera, beukenhaag, vuurdoorn, etc. ( allemaal winterhard ).
 3. Online bestellen of eerst bekijken bij de dealer in je buurt.
De haag:

De hagen van Mobilane bestaan uit een metalen rasterframe met daaraan klimplanten. De haag is gekwekt in een biologisch afbreekbare bak van kokosplano. Er wordt bevestigingsmateriaal bijgeleverd. In ons geval kwamen ze tegen de bestaande schutting. De stratenmakers waren zo aardig om ze het geleverde pallet even in onze tuin te zetten. Daarna hebben we wel meteen het plastic erom verwijderd en ze naast elkaar geplaatst en de haag en de bak waar de raster instaat eronder goed natgemaakt. Met de twaalfjarige hier heb ik de hagen in de tuin getild. Ze zijn heel licht van gewicht en echt dichtbegroeid.

Het plaatsen:

We hebben ze eerst op de plaats van het ontwerp gezet. Na het graven van een sleuf hebben we daar een laag tuinaarde in gedaan, de hagen erin gezet, per stuk verbonden met de bijgeleverde verzinkte wandklemmen aan de palen.

De variant die wij hier hebben heet de Euonymus Dart’s Blanket, beter bekend als de Kardinaalsmuts.

Afmeting per haag is bij ons 120 cm breed en 180 cm hoog. Leverbare hoogtes zijn vanaf 1 meter tot zelfs 3 meter hoog.

In praktijk bleek dat het nog mooier was om het niet symmetrisch te doen en het paneel komt dan ook binnenkort links van de wand. Het heeft nu nog veel meer effect! Het staat prachtig! Als het paneel er is, kom ik zeker met een mooie foto.

Denk eens aan dit soort groene oplossingen voor je buitenruimte, veel mensen kiezen steeds meer voor gemak in bestrating, op deze manier kun je toch een fijne groene omgeving maken.

Wil je er meer over lezen?

https://www.mobilane.com/nl/producten/mobilane-kant-klaar-haag/

Daar vind je ook alle verkooppunten, dan kan je vooraf kijken welke soort waar te zien is voordat je het besteld.

Heb je vragen, stel ze hieronder gerust hoor, ik doe mijn best om ze te beantwoorden, hoe vind je het geworden?

De komende maanden zal je deze plek vaker zien op mijn instagram, de plek wordt nog wat meer aangekleed met verlichting in de borders, zitplekken op de houten vlonder en dat verroeste paneel. Ook komen de planten op en wordt het straks echt een geheel. Ook zonder is het nu al prachtig en kunnen we er van genieten. Vandaar nu al het blog zodat jullie ook al aan slag zouden kunnen met mijn informatie!

Op mijn verlanglijstje staat nu ook nog heel iets anders en dat is de Mobiroof, een lichtgewicht systeem wat je op het dak kan doen. Dat zal vast prachtig staan op onze overkapping. Wil je er meer over lezen:

https://www.mobilane.com/nl/producten/mobilane-kant-klaar-haag/

En op Mobilane.nl kan je nog veel meer andere informatie vinden, echt de moeite om even te bezoeken.

Dit blog kwam in stand in samenwerking met Mobilane.nl

Join the discussion 4 Comments

 • Lies schreef:

  ‘Haha die schoolkar van de blauwe schenen’ ziet er geweldig uit! Handig hoor zo’n haag. Top Wen!😘 x Lies Druiventuintje

 • Nancy schreef:

  Ziet er heel mooi uit, ben benieuwd naar het geheel😊.

  • Wendy schreef:

   Meer kan je vinden op mijn instagram @wendy_studiozinnig ,
   het kan nog best even duren voor de stalen afvalplaten er zijn, het moet net ook passen qua maat en een mooie zijn die hier past.

Leave a Reply