Skip to main content

Een mooie tuin met weinig onderhoud! Joejoe, dat regel ik wel even bij de aankoop van het huis kochten twintig jaar geleden. Dacht ik. Inmiddels veel bijgeleerd, tuinfouten qua boomkeuzes zijn niet de slimste, want niet gemakkelijk te veranderen Dus ik mag ermee leven, of de jackpot winnen en dus help ik jullie hopelijk met mijn verhaal en tips.

Bolcatalpa’s

Prompt koos ik 11 Bolcatalpa’s bomen voor de oprit en de voortuin. Die stonden op mijn netvlies, ooit gezien opa een parkeerterrein. Meteen verliefd op het effect! Nu, na 17 jaar zijn ze uitgegroeid tot bomen met een diameter van 5,6 tot 6 meter per stuk!Hou daar rekening mee als je twee snoezige boompjes plant in je voortuin en je buren hebt. Het worden enorme bollen. In de voortuin staan ze ruim vijf meter uit de gevel zodat we nog wel licht in huis hebben en ze niet erg overhangen bij de buren, niet overal goed gelukt. Die van de oprit gaan er binnen nu en een aantal jaren zeker uit.

Een aantal was te laag geënt, kies een goede stamhoogte. Hier kunnen in de zomer geen vrachtwagens de oprit op. Ze krijgen laat in het voorjaar blad, half l, eind juni zijn ze pas op volle grootte en in het blad, dat valt er in november weer af. Snoeien doen wij  in maart meestal. Soms doen we het zelf, soms vragen we iemand.  Ik hoop in de winter wel altijd op sneeuw, dat blijft er zo mooi op liggen.

Bolesdoorn

Voor de bomen in de achtertuin koos ik een bolboom die sneller in het blad zou zijn. Dat zijn bolesdoorns geworden. Deze hebben van maart tot eind november blad en de laatste dagen van groen, oranje naar geel kleuren. Ook dit kunnen enorme bollen worden. Deze heb ik destijds ook tegen beter weten in iets te dicht op elkaar gezet… ze groeien nu wel heel mooi in elkaar.

In de achtertuin staan ook een aantal grote eiken, dat zorgt voor een ‘bos’ gevoel. De laatste jaren hebben we daar veel in moeten laten snoeien. Het zijn de oudste bomen van het dorp, langs al onze achtertuinen in de straat. Een aantal mensen hebben ze gekapt, maar wij vinden dat ze bij het dorp en aangezicht horen.  Voor alles wat we snoeiden hebben we nieuwe fruitbomen planten, er staan inmiddels verschillende appel- en perenbomen.  Die stonden er ook bij de koop van het huis in 2000. Zelfs een pruimenboom. Die moet nog op het lijstje!

Het is een duidelijke keuze, kies je voor een groenblijvende tuin, dan moet je nog even verder zoeken.

Doordat bij ons alle schuttingen rondom zwart zijn voelt het niet heel kaal s’winters. Ook dan zijn we onder de overkapping te vinden met kachels of in de vuurkuil achterin met een vuurtje. Want alle seizoenen zijn mooi buiten!

Hoop dat je het leuk vond, laat gerust een vraag of reactie hieronder achter!

Dakplatanen.

Na tig omgewaaide parasols en al jaren een plaatje in m’n knipselmap ( Jaa, op papier) maakten we in 2016 een verlaagd nieuw terras en staan een stukje uit de gevel 4 platanen. Zelf aan elkaar verbonden met een bamboeframe.

Doordat ze niet tegen de gevel staan hebben we gewoon nog de zon en lichtval in huis.

Twee keer snoeien per jaar voor de mooie strakke vorm. Dat doet gelukkig een expert voor ons, platanen snoeien is niet een fijn klusje ivm het stof wat van de bladeren komt. Na regen is dat wel iets beter. Laat je het doen, zeker de eerste jaren dan weet je ook dat je een mooie vorm krijgt. Maarrr… toen Eigen Huis en Tuin eind september belde of ze binnen een paar dagen opnames konden komen maken, had ik al niezend zelf ‘ even snel’ de wildste takken eruit geknipt. Dacht ik, tot ik keek en het meer op een mislukt bomenkapsel op 4 palen leek! Dikke tip: Laat dit dus doen door iemand met verstand ervan!

Join the discussion 4 Comments

 • Arja schreef:

  Fijn om te lezen, vond die bollen altijd zo mooi. Maar een dakplataan lijkt me erg tof.

 • Patricia schreef:

  Prachtig! Leuk om te lezen. In onze vorige tuin een vruchteloze moerbei oom als “dak” boom. Die groeit uit zichzelf in de breedte. Een plataan wil omhoog werd ons toen verteld. Nooit spijt gehad.

  • Wendy schreef:

   Dat is ook een mooie boom! De plataan groeit iets harder, ik vond ook de bladvorm erg mooi vandaar mijn keuze en wordt vanaf dit jaar anders gesnoeid zodat deze meer in de breedte gaat groeien.

Leave a Reply