Skip to main content

De zwarte veranda van Esther van @wonen_43 op instagram in de rubriek “in de tuin bij..!

.

.

Welkom Esther, hoe kom je op deze plek terecht?

Ik ben een echte Apeldoorner en woon in de provincie Gelderland. Ik woon met mijn gezin al een aardig tijdje in Apeldoorn West en dat is erg prettig wonen! Het is vooral groen wonen en je zit dicht bij de bossen en toch ook weer dicht bij het centrum. We hebben al op verschillende adresjes gewoond, huizen opgeknapt én toch weer verkocht omdat we óf wat miste óf het beviel gewoon niet. We wonen al een tijdje in Apeldoorn West en zijn zo’n 12 jaar geleden van een 2 onder 1 kap woning zo’n 100 meter verderop in de straat, naar deze vrijstaande woning verhuisd. De buurt beviel ons zo goed maar het huis werd te klein. Ik moet zeggen waar we nu wonen, dit toch wel ons langste adres is, dus dat betekent dan ook wel dat we hier met héél veel plezier wonen.

Zag de tuin er al zo uit als nu?

We wonen vrijstaand op een hoek, hebben geen overburen en ons huis staat op een schuine kavel wat eigenlijk zorgt voor hele leuke onverwachte hoekjes in de tuin. Onze tuin heeft wel een complete metamorfose ondergaan. Iedereen keek zo de tuin in die langs liepen en alleen wat lage planken was onze erfscheiding. We hebben gelijk een hele beukenhaag geplant toen we de sleutel kregen. Dat was een heel oppervlak maar daardoor zitten we nu gewoon helemaal vrij. We houden erg van leilinden en leibeuken, daar hebben we ook een aantal van neer gezet, zowel met blad in het voorjaar als zonder blad in het najaar vind ik ze gewoon wát hebben. We hebben ook een grote houten garage moeten plaatsen, er stond een klein schuurtje maar daar gingen we het gewoon niet mee redden. Toen de kinderen klein waren hebben we zelfs kippen gehad, van die mooie zijdehoenders. Een houten speeltoestel hadden we gemaakt en inmiddels is ook deze hoek van de tuin veranderd. We hebben geen kippen meer en het speeltoestel is vervangen door een terras met een mooie stenen eettafel, stoelen en een bank. Er staat een mooie dak plantaan in die hoek en we hebben nog een grote oude boom in de tuin die we hebben laten staan. In de zomermaanden hangen we daar van die gezellige witte lampionnen in. We houden van een redelijk strakke tuin die weinig onderhoud vraagt en zijn geen echte liefhebbers van tuinieren. We hebben een druk leven en het is lekker als je thuiskomt dat je ook eens heerlijk onder de veranda kunt genieten met een goed glas wijn van alles om je heen. Inmiddels staat onze tweede veranda…

Heb je een lievelingsplek buiten?

Dat is niet moeilijk om daarover na te denken, dát is de veranda! Dit jaar hebben we net een nieuwe veranda neer gezet. We hadden hiervoor al een veranda dus we wisten hoeveel plezier je daarvan kunt hebben! Onze vorige veranda had een soort van zadeldak wat binnen toch wel veel licht weg nam. We hadden al een tijdje de plannen om deze af te breken en voor een grotere veranda te gaan en één met een plat dak wat voor meer licht binnen zou zorgen. We hebben een aantal jaren terug een zwarte uitbouw geplaatst en deze stijl wilden we heel graag door trekken naar onze veranda en dat is zeker gelukt! Maar ik moet zeggen als het heel mooi zonnig weer is, ik ook wel heel graag even in ons bad zit…een opblaasbare jacuzzi die heerlijk warm is en de yetstreams geven je ook wel een bepaalde ontspanning. Omdat we een schuine kavel hebben heb je gewoon overal leuke hoekjes en eigenlijk heeft elke plekje wel weer wat maar de veranda is toch wel ons lievelingsplekje.

Wat zou je iemand afraden als tuintip?

Oe dat is een moeilijke vraag…Als ik naar onze eigen ervaring kijk dan zeg ik “worteldoek”…toen wij voor jaren terug voor grind kozen hadden wij keurig worteldoek gespannen om het onkruid tegen te gaan. Grind betekent natuurlijk niet dat je geen onderhoud hebt aan de tuin en dat moet ook op zijn tijd geharkt worden. Tijdens het grind harken had ik altijd “ruzie” met de worteldoek. Ik bleef er steeds met de hark in hangen dus vervolgens steeds een stukje worteldoek weggehaald en uiteindelijk hebben we dus gewoon grind en is ál de worteldoek verwijderd. Dus dit is niet iets wat ik een ander gauw zou aanraden. Verder denk ik dat wanneer je totaal geen groene vingers hebt en niet van tuinieren houdt, je vooral het jezelf makkelijk moet maken in de tuin. Dus geen bewerkelijke planten en óók een grasveld vraagt natuurlijk om het nodige onderhoud. Ik ben iemand die van eenheid houdt, dat geeft mij altijd een bepaalde rust.

Plaats niet allemaal verschillende steensoorten door elkaar heen maar alles van hetzelfde soort wordt ook wel weer gauw saai en eentonig. Ik beperk me het liefst tot 3 soorten.  Zo hebben wij dus grind in de tuin, 2 terrassen van oude waaltjes en op de veranda een houten vloer, dit combineert allemaal makkelijk met elkaar en zo hou je rust. Werk niet allemaal met verschillende kleuren, dit maakt ook snel rommelig buiten, máár dit is natuurlijk persoonlijk!

Wat zou je iemand aanraden buiten?

Een veranda! Met volle overtuiging zeg ik dit! Als je de mogelijkheden hebt en over de ruimte beschikt zou ik dit zeker iedereen aanraden! Het verlengt het buitenseizoen en dat is natuurlijk heel fijn. Het klimaat verandert steeds meer in Nederland dus we zijn met z’n allen ook veel meer en langer buiten. Natuurlijk wonen we in Nederland en is het weer vaak onvoorspelbaar. De zomers kunnen heel warm zijn maar ook zeker nat! Het is toch heerlijk als je tijdens een regenbui gewoon heerlijk buiten kunt blijven zitten of dat je in de wintermaanden al een gezellige BBQ kunt houden met een stel vrienden onder de veranda. Is het wat fris dan sla je lekker een warm plaid om of steek je een vuurkorf aan. Ook is het een verlenging van binnen naar buiten en is het zeker een meerwaarde voor je huis maar ook een investering voor je eigen wooncomfort! Met alle leuke tuinmeubelen en tuinaccessoires is het ook erg leuk om alles lekker gezellig aan te kleden buiten. Denk aan leuke kaarsen, mooie tafeltjes, een heerlijke loungebank, pallet zitjes, mooie verlichting, prachtige vloerkleden, kussens en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wij hebben gekozen voor een hele zwarte veranda, zwart komt niet op je af zoals velen denken maar valt juist weg in al het groen van buiten. De sfeer is heel prettig en vooral als het wat donkerder wordt buiten is het zo gezellig zitten op de veranda met kaarsjes aan. Durf óók te doen maar die regel geldt natuurlijk voor binnen en buiten en doe vooral waar jij je goed bij voelt! Denk groots en ruim en besteed net zoveel aandacht aan buiten dan aan binnen en je zult zien dat je heel veel plezier beleefd aan het buiten seizoen!

Meer zien: op instagram vind je nog meer van Esther onder de naam @wonen_43 

“Esther, wat een leuk verhaal, mooie foto’s en tips, zeker weten dat je mensen inspireert!” Bedankt, Wendy

Reacties hieronder van harte welkom!

Leave a Reply