Skip to main content

Hoe kom je op deze plek terecht en in welke provincie is het?

Wij wonen sinds ons trouwen in 1992 in Mijnsheerenland, een prachtig dorp in de Hoeksche Waard, één van de Zuid-Hollandse eilanden. We komen beiden uit het naburige Maasdam, maar omdat we destijds een eigen huis wilden kopen kwamen we eigenlijk bij toeval in Mijnsheerenland terecht.

Zag het er zo uit toen je er kwam te wonen?

Nee. In dit huis wonen we nu 15 jaar en de vorige bewoners hadden de tuin heel anders. Het was een rotstuin met een grote vijver en een brede coniferenhagen. Langzaam maar zeker hebben we de tuin helemaal veranderd en naar onze zin gemaakt. Wat voor ons de tuin af maakte, was de overkapping achterin de tuin, die we zelf hebben ontworpen en gebouwd. Alles in de tuin doen we zelf. We hebben alleen een uit de kluiten gewassen Berk door een hoveniersbedrijf laten weghalen.

Wat is je lievelingsplek buiten?

De hele tuin is fijn, niet in de laatste plaats omdat deze op het westen ligt. De tuin is echterdiep genoeg om ’s morgens vroeg al in het zonnetje te kunnen zitten. De hele dag door kan jeer én in de zon én in de schaduw zitten. Maar er zijn twee plekken waar ik heel graag zit; in de tuinkamer onder de overkapping en op het kleine terrasje voor het schuurtje. Daar staan twee relaxstoelen en het is net een klein besloten stadstuintje, heel knus onder de dakplataan.

Wat zou je iemand afraden buiten?

Geen Buxussen nemen. Als je toch graag zoiets wilt, neem dan een Buxusvervanger. Wij hebben afgelopen voorjaar alle Buxushaagjes gerooid, er was geen houden meer aan met de buxusrups. Nu ze eruit zijn mis ik ze niet eens, de tuin lijkt ruimtelijker en je hebt een mooier zicht op de borders. Wat je ook niet moet doen is Munt in de volle grond plaatsen, dat woekert als een gek! Als je graag Munt wilt hebben, poot het dan in een bak of pot.

Wat zou je aanraden?

Tuinier niet alleen horizontaal maar ook verticaal, het maakt je tuin spannender, levendiger! Dus: een boom, als je tuin niet zo groot is als de onze, doe dan een dakplataan of zoiets, klimplanten, denk aan klimrozen, blauwe regen of Clematis én als je plaats hebt, een overkapping. Wij ervaren onze overkapping echt als een toevoeging op het huis; het hele jaar buiten kunnen zitten in de tuinkamer; als het koud is, het kacheltje aan, als het warm is, zit je er fijn in de schaduw. En: tuinier op gevoel, dat doe ik al 27 jaar en dat werkt prima.

Vragen en antwoorden op de tuinvragen van @wendy-studiozinnig door:
@lien_loves_it Berteline van Es Mijnsheerenland

Leave a Reply