Skip to main content

Hoe kom je op deze plek terecht?

Berber: We woonden hiervoor als expats in New York en moesten met die afstand een huis in Nederland zoeken. Ik had dit huis online gevonden en binnen een half uur een nieuwe indeling op de plattegrond gekrabbeld. Alles waar we van droomden leek hier te kunnen. Uiteindelijk ben ik op één dag op en neer van New York naar Nederland gevlogen om dit huis te bezichtigen en een bod te doen. Ik heb me zelden zo cool gevoeld als toen.

Zag de tuin er zo uit toen je er kwam te wonen?

Met name de achtertuin vonden we geweldig en die is alleen uit noodzaak een beetje veranderd. Dit huis is uit de jaren ’70 en de eerste eigenaar was een echte tuinfanaat. Hij heeft veel bomen geplant en er een soort mini parkje van gemaakt. Zelf kunnen wij weliswaar heel goed genieten van een tuin maar kun je ons geen tuiniers noemen. Als het maar groot en groen is en niet te aangeharkt daar hou ik van. Dat is vast ook een van de redenen dat het hoge groen een beetje begon te kwijnen. Een rij van vier meter hoge coniferen op de erfscheiding met de buren werd steeds kaler. Toen zij aan hun kant ook nog de helft wegsnoeiden moeten we wat doen.

Met pijn in mijn hart is die hoge groene wand weggehaald en vervangen voor leibomen met struiken ervoor. Voordeel was wel dat we daardoor een stuip meer ruimte in de tuin kregen en nu ook ruimte hadden voor een overkapping.

Toen hebben we ook besloten de voortuin aan te pakken. Die was al vanaf dag één een doorn in mijn oog. Ik noemde het in mijn blog een dierencrematorium op een industrieterrein. Er lag grijs split in en dat was het wel zo’n beetje.

Waar doe je inspiratie op?

Voor de tuin heb ik inspiratie opgedaan bij een tuincentrum bij ons in de buurt, Bakker Buitenleven. Een leuk familiebedrijf. We hebben daar ook onze overkapping gekocht. Verder doe ik voor de tuin veel ideeën op, op Pinterest.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Wat is je lievelingsplek buiten?

Behalve lekker hangen onder de overkapping (die ik eigenlijk de veranda wil noemen, want dat klinkt mooier) zit ik heel graag met mijn gat op de vlonder in de vijver te staren. Toen we het huis kochten dacht ik die vijver meteen vol te storten met aarde maar dat malle ding geeft me toch een boel plezier. We doen er helemaal niets aan, hij is helemaal self-supporting. Hij zit vol kikkers en salamanders en hoe langer je erin staart hoe meer wonderlijk waterleven je ontdekt. Ook het zien ontwikkelen van kikkervisjes is enorm ontspannend!

Heb je nog tuinwensen voor de toekomst?

Enorm veel. Onze tuin is groot en loopt aan vier kanten om ons huis heen. We hebben dus verschillende hoeken en we gaan ze per stuk aanpakken de komende jaren. Volgend jaar is de derde fase aan de beurt. Daarin gaan we het terras bij het huis aanpakken (een stuk verhogen en met flagstones beleggen) en het deel rond de vijver. Maar ik verheug me er ook op om de groene oase achter het hoge raam in de woonkamer aan te pakken. Daar zijn gordijnen geen optie en wil ik daarom graag subtiel met buitenverlichting werken zodat dat raam ’s avonds niet zo’n donker gat is. Maar dat staat pas voor 2021 op de planning, dus nog even geduld…

Wat zou je iemand afraden buiten?

Het wordt steeds gemakkelijker en goedkoper om je planten aan te lichten. Ik ben er fan van. Wij hebben in de voortuin drie bomen met grondspots aangelicht. Prachtig dat indirecte licht. Maar pas op dat je niet doordraaft, want voor je het weet geef je, je tuin de sfeer van een Efteling attractie met teveel van dat feeërieke licht…

Wat zou je iemand aanraden?

Schenk aandacht aan je voortuin! In Amerika heet dat ‘curb appeal’. Ik schreef er een blog over, op berbergovaars.nl, daarin lees je hoe belangrijk het is en een mooi aangezicht van je huis je zomaar 38.000 euro extra verkoopwaarde op kan leveren!

Wendy: Berber Govaars, al jaren las ik de grote woonpagina die ze maakte in de Telegraaf. Heel jammer vond ik het dan dat die ineens verdween, dus blij dat ze in de Vrij-bijlage van de Telegraaf gewoon minstens zulke mooie woonreportages maakt! Je kan haar via haar site BerberGovaars vinden, of op instagram

Hoe leuk vond ik het dan ook dat ze mij vroeg of wij met ons huis in die bijlage wilden! Twee uur duurde het interview, alsof we elkaar jaren kenden! Denk dat ik zeker drie keer de slappe lach met haar heb gehad! Supertrots ben ik op het artikel, toen we elkaar live ontmoeten was dat net zo! En ik ben dan ook vereerd weer dat zij de moeite nam om in deze rubriek te staan, die moest even wachten tot na de make-over. Bewonder zelf en doe lekker inspiratie op. Berber, nog bedankt!

Foto’s Bertil van Beek & Berber Govaars.

 

Geen van deze foto’s mag gepubliceerd of gekopieerd worden zonder de toestemming van de maker.

Leave a Reply