Skip to main content

Mijn naam is Denise, op instagram bekend onder de naam @simpelwit. 

Samen met mijn man, 2 kinders en kater Willem woon ik in een dorp in de randstad op een droomplek aan het water met daarachter een uitgestrekt natuurgebied.    Toen we dit huis uit 1931 4,5 jaar geleden kochten, hebben we niet alleen het huis volledig verbouwd; ook de tuin hebben we aangepakt. Omdat de tuin erg gedateerd was (denk: grindtegels, enorme coniferen en rotte schuttingen) konden we zonder pijn helemaal op 0 beginnen.

Hoe kwam het tuinontwerp tot stand?

Op nul beginnen is natuurlijk het fijnst wat er is. Ik ben zelf aan het schetsen gegaan en heb als eerste onze tuin op schaal getekend. Zo kwam ik best wat uitdagingen tegen: het perceel loopt iets scheef, de tuin verspringt (het smalste stuk is 4,5 meter en het breedste deel is bijna 20 meter). Omdat ons huis vrijstaand is, dus moest het ontwerp ook van alle kanten mooi zijn.

Mijn man had heel voortvarend een goede stratenmaker geregeld terwijl ik nog bezig was met schetsen. De stratenmaker is begonnen met dat deel van het ontwerp dat net klaar was en ik ben hard doorgegaan met schetsen om hem voor te blijven.

Qua bestrating wilde ik graag afwisseling.

We hebben gekozen voor lichte tuintegels, afgewisseld met grind. De twee terrassen zijn van hardhout zonder profiel (aanrader!) en we hebben gras.

Stap 2 was de beplanting. Ook dat ontwerp heb ik zelf gemaakt. De basis bestaat uit veel hagen en grote blokken van taxus en beuk, zodat je in de winter ook wat te zien hebt. Verder hebben we leibomen en coniferen als natuurlijke erfafscheiding.

De grote hulst en prunus van de oude bewoners mochten blijven staan en gaven de tuin gelijk al wat body. Als laatste zijn de bloeiende planten en grassen er in gegaan.

De laatste vakken heb ik dit voorjaar gevuld. En toen was ik ook wel klaar met al dat geplant 😊.

 

 

 

Lievelingsplek

Onze lievelingsplek is het terras waar je uitkijkt op het water. Er staat altijd een lekker windje en je ziet er van alles voorbij komen: zeilboten, vrachtschepen, jetski’s. Als de bbq daar aan gaat, gebeurt het regelmatig dat er zomaar vrienden aanwaaien, heerlijk!

Tip

Zelf zou ik iedereen aanraden die met zijn tuin aan de slag gaat om een tekening op schaal te maken.

Je kun zo veel beter zien of je terras toch niet groter kan, of die trampoline daar echt handig staat, hoeveel planten je ergens nodig hebt.

En vergeet niet in je ontwerp rekening te houden met een plek voor die lelijke vuilnisbakken en andere rommel (zakken potgrond, lege potten). Dat heb ik zelf niet gedaan en zou ik een volgende keer beslist anders doen.

Inspiratie

Inspiratie haal ik overal vandaan: van tuinen in mijn omgeving, van instagram, internet, pinterest, uit tijdschriften.

Zelf vond ik het kiezen van de beplanting best lastig. In een tuincentrum zie je vaak niet goed hoe een plant wordt als hij volgroeid is. Een bezoek aan De Vlinderhof in Vleuten vind ik daarom een aanrader.

Deze tuin/dit park is aangelegd door Piet Oudolf (dat zegt genoeg, toch?). Je vindt er heel veel soorten planten en kunt op een interactieve kaart terugvinden hoe de plant heet die je zo mooi vindt.

Verlanglijstje

Die geweldige stylish-verantwoorde zwarte tuinslag die @wendy_studiozinnig heeft! En een mooie oplossing voor die lelijke vuilnisbakken natuurlijk.

Tuintip

Geniet van je tuin en doe vooral wat jou blij maakt!

Wil je  zelf of juist met je kinderen een moestuin, maar heb je geen groene vingers, gooi dan niet je tuin overhoop, maar begin je moestuin in losse bakken.

Zie je geweldige plaatjes van strak betegelde designtuinen, maar word je blij van merels in je tuin die op zoek zijn naar een regenworm, kies dan lekker voor een (strak) gazon. En bedenk: alles wat je aandacht geeft groeit, behalve onkruid 😊!

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply